tisdag 30 augusti 2011

Webmath visualiserar på sitt sätt!

Efter mitt förra blogginlägg om Khan Academy fick jag en del mailförfrågningar angående svenska Webbmath. Vad är det som är bra med WebbMath och varför ska man behöva betala?
Här kommer min reflektion baserad på den länslicens som vi haft i snart två år.
WebbMath produceras av Fredrik Westman, en välkänd norrländsk matteprofil och lärare. Han drivs av en ambition att ge elever, lärare och föräldrar en webbresurs i matematik med mer än en inlärningsstil.
Webplatsen erbjuder i första hand animerade beskrivningar av matematikens grunder. Den täcker in årskurserna upp till gymnasiets B-nivå.
Jag gjorde en jämförelse med Khan Academy med pythagoras sats som utgångspunkt. skillnaderna är väsentliga. Khan visar och bevisar Pythgoras sats medan Webbmath amvänder ett praktisk problem i form av en skateboardramp som exempel för att föra Pythagoras i bevis!
Visst är det en stor skillnad! Webbmath är ju dessutom på svenska vilket ännu så länge är en förutsättning för att elever upp till gymnasiet skall ha stort utbyte av genomgången.
Det finns dock en finess med Khan Academy som ännu inte är möjligt att arbeta med i Webbmath. Man kan själv gå in och interagera, skriva och rita i Khans exempel. Bra för läraren men inte så användbart för föräldrar och elever, eller?
Jämför själv Webbmath med Khanacademy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar