fredag 22 oktober 2010

Simon Winter leder oss ner i djupet

Simon rapporterar från ett möte med Leif Svensson, Mikael Olsson och Måns Hammarbäck, tre av piloterna:
"Här är en liten uppdatering efter vår träff. Mikael, Leif och Måns som var med.
Först så ägnade vi en timme åt lite mer tekniska frågor, och jag visade hur man lägger in tabelldata från vilken sida som helst i GoogleDocs och sen skapar ett diagram.
Jag visade [[http://blogg.omvarld.se
http://blogg.omvarld.se]]och vi gick igenom hur den var gjord.
Sen var vår målsättning att "ställa krav" på data och visualiseringsverktyg och se vad vi skulle kunna göra om vi bara hade allt vi kunde drömma om, nu när vi har så bra kontaktytor mot Gapminder, National geographic, etc.
Vi tittade på en del visualiseringar för att se vilka andra plattformar än Gapminder som skulle kunna passa.
Det fanns intressen inom områden som avskogning, energiförbrukning, klimatförändring, etc och vi tittade på detta som gjorts i Google Earth, där man relativt lätt kan lägga in egna lager:
http://www.fco.gov.uk/en/global-issues/climate-change/priorities/science/
Det fanns också önskemål att kunna bryta ner Gapminder-data på kommun/län/region-nivå, så jag kontaktade Staffan Landin som svarade försiktigt positivt på mitt mail.
Vi såg en del problem med konverteringen av SCBs tabeller till ett format som passar Gapminder, och där finns det också en öppning om man vill försöka trycka på hos SCB så att man kan få ett bättre och lite automatiserat flöde för smidigare visualiseringar.
Det var en mycket rolig träff, och deltagarna tryckte på behovet av mer tekniskt kunnande också, kanske att man har några träffar där de först får en "läxa" som de ska pilla med lite hemma, och sen på träffen så går man igenom och löser de problem som uppstår. Kanske något för våren.".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar